Svar på en fråga till förra inlägget

alltså angående Freds vaktande vid ex.vis montering av möbler. Frågan löd: Oj, vad jobbigt att han vaktade sådär tidigare. Bra att han inte gjorde det igår för att vakta inom familjen är ju inte ok eller normalt...
Hur har ni lyckats hantera det så pass länge?

Svaret är:
Det är inte ok, men jag tror det är mer normalt än många vill erkänna att våra hundar vaktar så här, både gentemot andra men också inom familjen. Det vi förstått är ju att i vårt fall med Fred så har han haft och tagit på sig ett oerhört stort ansvar väldigt tidigt i sitt liv, främst för att hans tvåbenta inte varit tydliga nog att visa att de tar hand om saker och ting i hans värld. Detta ökade hans stress så till den milda grad att han ibland inte visst till sig på "jobbet". Det ledde till vakta hit och dit, ibland den ena och ibland den andra, vi visste faktiskt inte vad vi skulle göra.

Fler saker som säkert påverkade under denna hans första tid hos oss var ju också hur vår familjesituation ser ut - först är vi två som han bor med, sen kommer 3 barn och är en vecka, för att veckan därpå bli 2 barn då ett barn åker till sitt boende, sen är vi två igen i två veckor och så här ser det ut. Sen lägger vi smör på moset med att sonen/bonussonen i familjen är autist och inte alltid förstår att ha rätt språk med hunden (yviga handrörelser framför hunden, en fot fram för att retas med en hund som har ben i munnen, stirrar direkt på hunden, länge ibland), samt de andra två barnen som aldrig haft hund - ja, då är det inte lätt att vara vov precis och inte förstår man vad de säger heller de däringa! ;-)

Vi behövde alltså tänka om helt för att komma på rätt spår med Fred och där är vi idag - numera har han en "flock" som även om den fortfarande är föränderlig ändå ALLTID beter sig likadant, vi ger honom ALLTID samma besked om han behöver jobba eller inte, dvs inte, han behöver inte ta hand om oss längre, vi klarar det här med oss och honom, vilket vi är super-tydliga med. Detta utan att ge avkall på något i våra eller hans liv, snarare tvärtom, vi har tillfört oss alla något helt suveränt - lugn, ro, stabilitet, styrka och tålamod! Tjejerna gör också likadant och den enda som har svårt, av förklarliga skäl (han förstår inte varför han inte kan stirra på hunden osv), är ju sonen, men vi visar i stället Fred att han inte behöver ta hand om den tvåbentingen heller, det är också vår uppgift!

Att det har tagit tid, visst har det gjort det, men det är mödan värd idag när vi står med resultatet framför oss - en lugn, harmonisk och trygg hund, men också väldigt lyhörd för vad vi vill, även då vi inte säger något med ord! Numera har han inga andra krav på sig själv än att vara Fred the vov och han har successivt gått ifrån att "fråga" om han behöver "ta hand om" - vissa saker har tagit längre tid, andra kortare, men så är det ju i livet också i övrigt! 

Hoppas det var svar på din fråga!

HugsiHugsiΦ
Postat av: Jenkan
URL: http://www.jenkan.se 2009-02-18 / 16:46:58

Jag tror absolut att du har rätt att många säkert inte erkänner vaktande inom familjen. Det är nog vanligare än man tror.. Däremot kan ju hundarna visa det på olika sätt och de gör det olika mycket.

Huvudsaken är väl att man inser att det är ett problem och tar tag i det! Vilket jag tycker att ni gör!



Skolbänken är jobbig, men otroligt roligt att utvecklasoch lära mig! Kändes som jag hade kört fast innan. Nu är inga dagar sig lika! Däremot är det massor av stress & press som jag har svårt att hantera, Hej humörsvängningar typ ;)


Postat av: Sara
URL: http://sarath.blogg.se/ 2009-02-19 / 10:23:29

:D High five tränade jag med honom som valp. Det flesta utav trixen han kan lärde han sig som valp, men han ÄLSKAR att träna.



Hur vi gick tillväga, minns knappt. tog bara fram handen,och sa higt five. och såfort han var påväg så fick han beröm och godis, man kan säkert använda sig utav klicker ( vilket jag inte gör ) men det är bara att öva, han lär sig det säkert påengång. :) Det är mysigt när dom gillar att träna.

Han kan faktiskt VINKA också;) Men det är lite svårtre. :)



Vad kan Freddiefraddan för trix?


Postat av: Britzyk
URL: http://blogg.bellocean.com 2009-02-19 / 12:04:54

Hej!



Tack för att du tog dig tid att svara.

Ha det så bra,

Britzyk


Postat av: Mia svarar:
2009-02-19 / 12:08:48

Ibland är det bra att ställa frågor till sig själv och svara - hur vill jag göra, vad gör jag för fel? allt för att kunna rätta till det som inte fungerar, inte bara gällande vårt liv med hund utan också i det övriga livet.

Tyckte din fråga var bra och kände att den också utlöste egna frågeställningar och svar, hur har vi gjort egentligen liksom - så jag tackar dig för frågan jag!!


Att tänka på innan du kommenterar:

- för att slippa missa några inlägg kan du ju klicka här ---> bloglovin
- vill du låna några av mina foton på bloggen - fråga först!
- all reklam, spam och trams RADERAS omedelbums
- medan jag STORTRIVS och BLIR GLAD för alla andra goa kommentarer!








Namn:

E-Post: (Publiceras Ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Komma ihåg dig?