Provningen igår

var super-trevlig verkligen, helt annorlunda än andra provningar och såååå intressant, han som höll i bjudningen var också oerhört lätt att lyssna på och hade stort engagemang, samt att det för en gångs skull var en som var lik oss själva, dvs en konsument och inte en producent eller inköpare typ, eller för den delen, expert!! Han var bara oerhört intresserad i ämnet och hade tagit reda på sååå mycket om distrikten oljorna kom ifrån, framställning mm mm.

Provningen gick till så att vi fick 5 stycken behållare (typ bakformar) med olja i, alla jungfruliga olivoljor från Italien och med olika mognadsprocess, smak och doft. Till detta hade vi ett fat med olika salladsblad (allt från ganska intetsägande smakmässigt till mer stingfyllda sorter), gula och röda coctailtomater i halvor samt sist men inte minst mjukt bröd (typ den Grekiska varianten ni vet). Brödet skulle vi vänta med och först börja smaka på ena salladsbiten, utan olja för att sedan se hur samma sallad fick smak tillsammans med vilken olja eller om den övertogs av vissa oljor och så fortsatte vi så genom tallriken för att avsluta med brödet!

Oerhört intressant smakupplevelse verkligen, hur olika en bit sallad/tomat/bröd kunde smaka i de olika oljorna, hur "doppet" liksom levde i samklang med vissa oljor för att antingen själva ta över eller bli övertagna - sensationellt läckert och så lärorikt sen när man tänker sig matlagningen, hur man tänker då med vilken olja man väljer!! Och som han sa, man ska inte använda olivoljan som stekolja, ta annan olja själv eller tillsammans med smör, stek färdigt ditt kött, din fisk eller kyckling, när köttet/fisken/kycklingen svalnat något, häll då över lämplig olivolja som avslutning!! Samma sak i grytor, häll ingen olivolja under tillagningen, när grytan är färdig, häll ett lager olja över anrättningen och ta slevar liksom genom oljan! Måste testas helt klart!!

En annan sak, oliverna i sig är inte nyttiga tydligen, det är i kärnan de nyttiga ämnena sitter - wow me had no idea!! men det betyder ju att oljan är nyttig eftersom oliverna mals till olja med kärna och allt, så ta en klunk olivolja vet jag!! Han gjorde det och njöt av det, vi var fler som testade och det var inte så dumt!! Dessutom berättade han om en vän som var läkare, som faktiskt förespråkade en klunk olivolja om dagen för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, jajamensan det är bara att börja klunka ;-)

Efter provningen fick vi lite annat till livs, så som snittar med skagenröra, en röra med renkött, gravad lax med citron, torkad parmaskinka, goda ostar och så lite vin (under provningen drack vi enbart vatten, allt för att verkligen känna skillnad i smakerna). Snack i kubik som vanligt med härliga kollegor/vänner, alltid för lite tid bara! Blev hämtad av hela familjen eftersom vi ju hade visning precis så fick alla hänga på för att hämta bonustanten som igen varit på vift ;-)

Hit till någon av dessa butiker ska jag bege mig och inhandla diverse olika sorters olivolja (och när man kanske kan lite mer så kan man ju beställa direkt på websidan också), no more Zeta's in our home, utan ska göra som vår hjälp från igår, ha 5 olika modeller hemma, passande till olika sorters mat, som rött vin som har olika fyllighet som passar till olika sorters mat, likadant är det med oljorna - nu ska här testas och botaniseras minsann!

HugsiHugsiΦ
Postat av: Lena & The Gang
2008-12-04 / 18:22:21

Men va nice det låter! Kan vi inte ha egen provning hemma, du får visa och vi andra hänger på bara!! visst då!! :-D


Postat av: M&T
2008-12-04 / 20:15:02

Det var så trevligt verkligen, länge sedan vi träffat så många trevliga människor på så kort tid och som vi dessutom inte ens känner sen förut, hälsa så gott från oss!! Kramisar till er alla, ses på söndag!


Att tänka på innan du kommenterar:

- för att slippa missa några inlägg kan du ju klicka här ---> bloglovin
- vill du låna några av mina foton på bloggen - fråga först!
- all reklam, spam och trams RADERAS omedelbums
- medan jag STORTRIVS och BLIR GLAD för alla andra goa kommentarer!








Namn:

E-Post: (Publiceras Ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Komma ihåg dig?