Hemma och sjuk idag

så typiskt, men jag klarade av kursen i alla fall och det var det viktigaste. Började med enorm huvudvärk i onsdags kväll, en huvudvärk som först verkade vara av ansträngning att lyssna på engelska dagar i ända, men som nu visade vart den kom ifrån, just det, en förkylning. Tidigt i morse vaknade jag med enormt ont i halsen och ännu mer huvudvärk, blääää!

Igår kväll var det trötta och sprängfyllda Dog Listeners som kom hem till Spånga, sprängfyllda av nya kunskaper i våra vänner hundarnas språk.

Själv upptäckte jag att jag bar på en enorm ryggsäck av skuld, skuld för vad vi gjort i okunskap mot vår hund, att vi inte vetat att lyssna från början. Nu är det ju aldrig för sent att lära om, men det kändes tungt just då, idag har jag bestämt att lägga den ryggsäcken längst in i mitt "väsk-rum" och aldrig, aldrig ta fram den igen!

För i min hand har jag ju nu en möjlighet att faktiskt gå en annan väg, jag har möjligheten att inte bara hjälpa min egna lilla flock att må bra, utan också har jag ju möjligheten att hjälpa andra som bär på samma slags skuld-ryggsäckar som jag gjort.

Bredvid mig här på skrivbordet ligger ett certifikat som säger;

Certificate of Advanced Canine Communication
this is to certify that
Mitt Namn
successfully completed the 3 day AmichienTM course in Sweden

En kurs som ALDRIG tidigare funnits att tillgå i Sverige och vi är således den första svenska grupp som har möjligheten att jobba vidare som Dog Listeners. Vi har möjligheten att föra denna underbara träningsform vidare till andra hundägare som haft eller har samma eller liknande problem som vi har/haft.

Så kanske har febern slagit ut i full blom för att jag är så lycklig, lycklig över ryggsäcken som gömts, lycklig över att kursen var så suveränt bra, lycklig över alla andra som var där och har samma intresse som en själv - många skäl att känna feberfrossa utan att ha feber med andra ord.

Här hemma är det ödsligt och otäckt tyst, Anna, Malin och Kim har dragit hemåt igen, hem till olika delar av vårt avlånga land, usch jag vill ha dem här igen, nu med det samma! Tack raringar för dessa dagar och förlåt för ryggsäcksproblemen i går kväll!
Postat av: Dvärghundspossen
URL: http://www.metrobloggen.se/dvarghundspossensdagbok 2009-11-06 / 12:30:00

Du får krya på dej... Sen har väl alla gjort misstag med hunden i början. Inget man kan gräva ner sej i.Personligen tror jag ju inte på dog listening-teorierna. För det första har ju vargforskare som David Mech visat att det dom säger om vargflockar inte stämmer. För det andra så kan man se på förvildade hundar att dom tappat vargarnas beteende. Dom lever inte som vargar ens om dom varit vilda i flera generationer. Två bra skäl alltså till att inte tro på dog listening-teorierna... Tror det är bättre att gå till hund-specialiserade etologer som Svartberg och Fält om man vill lära sej så mycket som möjligt om hundars språk.Däremot vet jag att många tycker den praktiska träningen som dog listeners lär ut funkar bra (även om jag tycker att man kan hitta mycket mindre långsökta förklaringar till att det fungerar, än dom som Jan Fennell & C:o kommer med). Själv körde jag sådär ett tag när jag gick hos en JF-inspirerad instruktör för många år sen, men tyckte inte det gav nåt och släppte det sen...Var och en blir ju dock salig på sin tro. :-) Och jag önskar dej lycka till som instruktör i framtiden.

Hoppas det inte lät taskigt, det som jag skrev nu, men tänkte att jag lika gärna kunde dra det en gång för alla så har jag det sagt. Annars kanske det bara ser konstigt ut i bloggen, om du skriver en massa om dog listening och jag inte ger några särskilda kommentarer till detta, fast jag brukar kommentera det mesta här... Bättre att dra vad jag tycker om dog listening EN gång, så är det sagt sen.


Postat av: Dvärghundspossen
URL: http://www.metrobloggen.se/dvarghundspossensdagbok 2009-11-06 / 13:25:55

Fast jag har ju läst sånt som Jan Fennell har skrivit också (även om det var ett tag sen). Samt haft heta debatter med Mervi, hon är väl ändå certifierad?Det jag menade med långsökt var helt enkelt att man tillskriver hunden en massa tankar om ansvarsfördelning och roller osv. Det finns en ledare som har ansvar för ditt och datt, hunden kan börja tro att detta ansvar ligger på DEN om man som ägare t ex inte äter mat först osv... Jag tycker detta tvärtom är att förmänskliga hundar. Det här med ansvarsfördelning hit och dit, att man kan se vem som är chefen på om dom utför diverse "ritualer" eller inte, att nån kan känna sej osäker om dom har blivit tilldelade ett jobb dom inte är kapabla att klara av egentligen - allt detta är ju som hämtat från mänskliga arbetsplatser, militär etc. Sen projicerar man det på sina hundar.Lars Fält har ju t ex skrivit att man ganska lätt kan förklara varför en förvildad hund kan följa efter en annan när den letar mat utan att hänvisa till att dom skulle ha nån sorts litet "företag" ihop där dom har olika "jobb". Det räcker att anta att vissa hundar är duktiga på att leta mat, och då gör dom det. Andra är lite mindre duktiga, och dom lär sej av erfarenhet att dom får mer käk genom att haka på den duktiga än genom att försöka klara det på egen hand. Rätt enkelt. Såna enkla förklaringar kan man ju hitta på det mesta, om man VILL. :-)Och som sagt, man vet ju numera att a) vargar i det vilda lever i kärnfamiljer där mamma och pappa rätt naturligt bestämmer över sina ungar - det är inte en massa olika vuxna där ledarna måste upprätthålla sin position med ät-ordningar, ignoreringar vid återföreningar m m, och b) förvildade hundar beter sej inte som vargar, dom har i vilket fall som helst tappat mycket av varbeteendet.Inte för att jag tror jag kan övertyga dej om min skepticism. :-) Men hur som helst, ska jag nån gång satsa på att lära mej så mycket som möjligt om hundars språk så läser jag etologi... inte "dog listening".


Postat av: Dvärghundspossen
URL: http://www.metrobloggen.se/dvarghundspossensserier 2009-11-06 / 13:40:44

Men för att släppa kritiken (jag skulle ju bara lufta den och sen släppa det hade jag tänkt) - ska du jobba som hundinstruktör/problemhundslösare sen? Eller ska du ha nåt annat day-job och detta på fritiden? Lite nyfiken är man ju.

Jag är inte säker på att jag vet vad du jobbar som NU när jag tänker efter...? S:-/


Postat av: Anna-Karin Edlund
URL: http://www.dptjejer.blogspot.com 2009-11-06 / 14:17:38

Jaha du har varit på kurs undrade just varför det var lite "tyst" här på sidan, blev nästan lite orolig att något hade hänt.Du får berätta vad du lärt dig nästa gång vi ses.Krya på dig.Kram


Postat av: Kim
2009-11-06 / 18:14:24

Tack så jättemycket för de underbara dagarna hemma hos er. Ni är så gästvänliga. Jag saknar er redan. Ryggsäcksproblem har vi alla. Det är klart du är förlåten.

Krya på dig allt vad du orkar.Trevlig helg och Massor av kramar


Postat av: madmolly
2009-11-06 / 18:18:08

Du har inget att be om ursäkt för raring, men jag är väldigt glad att du tagit av dig och gömt ryggan ;)

Saknar dig redan tokmycket, tack än en gång för att du stod ut när vi invaderade ert hem, ni ska veta att det var väldigt uppskattat :D Ni är så underbara människor bägge två.

Tokmånga kramar, krya på dig frugan ;) hihihipöss, A


Postat av: Mervi
URL: http://metrobloggen.se/hunden 2009-11-06 / 23:50:15

Mia, krya på dig och låt den värdefulla kunskapen få landa i ditt medvetande...vi hjälper varandra om det blir några problem eller ?...

När andra söker efter vetenskapliga bevis så har vi redan svaret, hunden är ett flockdjur och använder sina instinkter i sin vardag...allt annat är att komplicera...kram Mervi


Att tänka på innan du kommenterar:

- för att slippa missa några inlägg kan du ju klicka här ---> bloglovin
- vill du låna några av mina foton på bloggen - fråga först!
- all reklam, spam och trams RADERAS omedelbums
- medan jag STORTRIVS och BLIR GLAD för alla andra goa kommentarer!
Namn:

E-Post: (Publiceras Ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Komma ihåg dig?